מצבי משבר פסיכולוגיים מאובחנים לראשונה על-ידי ההורים שמרגישים יציאה ממסלול החיים התקין, אובדן שליטה, כאב, צער וטווח רחב של רגשות ותחושות שמובילים אותם למסקנה שהמשפחה במצוקה ובמשבר. ביחד עם הרגשה של אוזלת יד או חוסר אונים מתרחשת הפנייה לעזרה פסיכולוגית, שלעיתים קרובות זאת פניית מצוקה – S.O.S.
מובן שלעיתים המצב איננו קיצוני ופונים לקבלת עזרה טרם ההגעה למצב המשבר החריף.
מה זה טיפול משפחתי
יסודותיו של הטיפול המשפחתי ע"י פסיכולוג עוד טמונים בכתביו המאוחרים של פרויד, אשר ציין והדגיש את הקשר שבין היווצרות סימפטומים פסיכופתולוגיים לבין בעיות חמורות המתרחשות בתא המשפחתי. עם השנים התווספו תיאורטיקנים נוספים, כגון מינוחין, מילטון אריקסון ועוד. בראשית הדרך הטיפול המשפחתי התמקד בפתרון מחלה נפשית במצב שבו אחד מבני המשפחה לוקה במחלה (דוגמת סכיזופרניה). במרוצת השנים, הורחב הטיפול המשפחתי כך שאינו מהווה מענה אך ורק במקרים של מחלות נפשיות כרוניות ואקוטיות.
כיום הגישה הרווחת בטיפול משפחתי הינה גישה מערכתית שבה הדגש הוא בשינוי 'הלוגיקה המשפחתית הרגשית' – זיהוי דפוסים לא סתגלניים במשפחה שבאים לידי ביטוי באופן שבו כל פרט במשפחה תופס את המצב ואת כל אחד מבני המשפחה. המטפל המשפחתי יעשה שימוש בשיקופים וביכולות רפלקטיביות נוספות על מנת להמחיש למשפחה את הלוגיקה השגויה. חשוב לציין שכיום קיימים טיפולים משפחתיים התנהגותיים וטיפולים משפחתיים פסיכו-חינוכיים.
תהליך הטיפול המשפחת
תהליך הטיפול המשפחתי מתחיל בפגישה ראשונית עם ההורים (ייעוץ פסיכולוגי זוגי). במהלך הפגישה נחל הליך אבחון במהלכו נזהה ונוכל לאפיין את הבעיות, הן אצל בני המשפחה והן בתוך המשפחה. האבחון הינו חיוני ביותר לקבלת ההחלטה אם אכן יתקיים טיפול משפחתי או טיפול אחר. למשל, טיפול והדרכה להורים, טיפול באחד מבני המשפחה בליווי ותמיכת ההורים וכו'.
על פי תפישתנו, טיפול משפחתי הינו טיפול קצר שנועד לפתוח ערוצי הידברות ותקשורת במשפחה לאפשר לדבר ולהביע רגשות, עמדות ותסכולים תוך עיצוב כללים בסיסיים שיאפשרו ברור יסודי ומעמיק יותר של קונפליקטים, סכסוכים ואף טראומות. לכל משפחה הבעיות האופייניות לה, הרקע הייחודי והקשיים שאיתם בני המשפחה מתמודדים. ולכן, הטיפול המשפחתי אמור להוביל את המשפחה להתמודדות טובה יותר, לשיתוף פעולה הדוק יותר, לנאמנות ולגיבוש משפחתי, שהם הבסיס לתקינות הפסיכולוגית של המשפחה.
טיפול משפחתי יכול להתפתח לכיוון של פתרון סכסוך או משבר כמו גם להמשך טיפול בהורים או באחד מבני המשפחה. אפיון נוסף וחיוני הוא מעקב ותחזוקה אחרי משפחה שהתחילה בתהליך שינוי ותמשיך אותו לבדה בליווי מקצועי.